Pääkirjoitus - Puoli vuosisataa hyvää henkeä

Pian seinille ripustellaan jo vuoden 2017 kalentereita, joten on hyvä pysähtyä hetkeksi muistelemaan kulunutta vuotta. Viidettäkymmenettä vuottaan ainejärjestönä toimineen Translan vuosihan huipentui Panimoravintola Plevnassa lokakuussa järjestettyihin eeppiset mittasuhteet saavuttaneisiin vuosijuhliin. Vuosien 1956 ja 2016 välille mahtuu paljon vuosia, paljon opiskelijoita ja opintopisteitä, monia ainejärjestön hallituksia sekä tuhottoman paljon hyviä muistoja. Tämä Translankarin syysnumero keskittyykin translalaisten muistoihin rakkaasta ainejärjestöstään. Sen lisäksi, että saatte nauttia omasta tarinoinnistani, ovat myös Translan väistyvä puheenjohtaja Risto sekä Tamyn hallitukseen siirtyvä Suvi kirjoittaneet omat tervehdyksensä. Koska alkoholipitoisten juomien vaikutuksesta muistot kaikista tapahtumista eivät ole kirkkaana mielessä, on tähän numeroon kerätty myös kuvia muun muassa Translan vuosijuhlilta ja vappupiknikiltä sekä muutama kuva vuosien takaa.

Omat muistoni Translasta liittyvät eritoten hallitukseen. Pikkujouluihin ja syyskokoukseen eksyneenä mistään mitään tietämättömänä fuksinruojakkeena en ollut ajatellutkaan ainejärjestötoimintaan sekaantumista, mutta pienessä nousuhumalassa lupaa kaikenlaista ja pian löytää itsensä vastuussa aivan liian suuresta määrästä fukseja. Vaikka en vieläkään tiedä mistään mitään, hoidin kaiketi tehtäväni jotakuinkin kunnialla ja tapasin samalla liudan mahtavia tyyppejä.

Vaihto-opiskelun vuoksi aion nyt jättää hallitushommille ainakin väliaikaiset jäähyväiset. Translan historian ehkä nopeimmassa syyskokouksessa laitettiin hallituskokoonpano lähes kokonaan uusiksi, sillä monen vanhan hallitusnaaman kohdalla koettiin luonnollista poistumaa. Varsin suuri osa uuden hallituksen jäsenistä on fukseja (hyvä fuksit!). Varsinaiset vastaavuudet jaetaan ensi vuoden puolella järjestäytymiskokouksessa, mutta hallituksen voi jättää hyvällä omallatunnolla, kun tietää, että vaihdosta palatessa Transla ei ole palavina raunioina. Siitä pitävät sekä uusi hallitus että muut ainejärjestöaktiivit yhdessä huolen.

Translaa määrittää omassa mielessäni juurikin tämä yhteisöllisyys. Itse toimin kahden hallituskauteni aikana tutorvastaavana, tapahtumavastaavana ja ympäristövastaavana sekä Translankarin päätoimittajana ja hallituksen varapuheenjohtajana. Vaikka vastaavuuksien lista on pitkä, ei mitään joutunut tekemään yksin. Haluankin kiittää kaikkia, jotka ovat halunneet käyttää omaa vapaa-aikaansa tapahtumien järjestämiseen ja muun ainejärjestötoiminnan pyörittämiseen. Kiitos tietysti myös tapahtumiin osallistujille. Te olette Transla.

Niko Koski