Haussa uusia Transla-aktiiveja

Kiinnostaako ainejärjestötoiminta, mutta et tiedä mitä hallituksessa tehdään? Tutustu seuraaviin vastaavuuskuvauksiin löytääksesi omasi.

Kahvituntivastaava

”Maistuuko kahvi tai tee? Tykkäätkö pitkistä kahvitauoista? Tässä unelmapesti kofeiinin rakastajille! Translan kahvitunteja järjestetään yhdessä Lexican kanssa noin kerran kuussa, ja vastaavana sinun tarvitsee vain lähettää kutsu, huolehtia kahvi- ja keksivaraston riittoisuudesta sekä laittaa sumpit tulille. Suositellaan sosiaalisille kääntäjäopiskelijoille, jotka tutustuvat mielellään uusiin ihmisiin.”

Kannatusjäsenvastaava

”Kiinnostaako suora kontakti työelämässä oleviin kääntäjiin ja yrityksiin? Kannatusjäsenvastaavana hankit Translalle kannatusjäseniä ammattikääntäjistä ja pidät yhteyttä jo olemassa oleviin kannatusjäseniin. Homma on käytännössä sähköpostien vaihtoa ja kannatusjäsenten tietojen lisäämistä Translan nettisivuille. Jo pari uutta kannatusjäsentä vuodessa on kunnioitettava saavutus. Transla ja kannatusjäsenet tekevät yhteistyötä juhlavuoden 2016 tapahtumissa, joten kannatusjäsenvastaavana pääset myös mukaan juhlahumuun ja -järjestelyihin.”

Kopovastaava

"Kova kopo kalskahtaa kylmältä, mutta on opiskelijoiden edunvalvonnan kannalta ainejärjestön tärkeimpiä tehtäviä. Kopovastaava on eräänlainen koordinoija ja portinvartija: hänen tehtävänään on ensisijaisesti kerätä ja välittää tietoa sekä rakentaa toimijoiden välistä yhteistyötä. Yhtäältä kopovastaava toimii opiskelijoiden äänenä hallinnon ja opetushenkilökunnan välillä ja toisaalta tiedottaa opintoihin liittyvistä asioista ja vaikutusmahdollisuuksista opiskelijoille. Lisätietoa on täällä."

KV-vastaava

”KV-vastaavan keskeisimpiin tehtäviin kuuluu kv-tuutoreiden rekrytointi, ja halutessaan vastaava voi myös itse toimia tuutorina. Lisäksi kv-vastaava pitää viime kädessä huolta Translan kansainvälisyydestä, eli esimerkiksi siitä, että tärkeät sähköpostit lähetetään myös englanniksi. Tehtävässä pääset osallistumaan hallituksen toimintaan, saat mahdollisuuden tutustua kansainvälisiin ihmisiin ja luoda verkostoja. Ainoa toimintarajoite on oma aktiivisuus.”

Lautapelivastaava

”Peli-iltoina Translan väki istahtaa Alakuppilaan lautapelien kanssa ja antaa mielikuvituksen lentää. Pelattavat lautapelit voi joko kaivaa naftaliinista tai lainata Tamylta, ja vaihtelun vuoksi peli-iltaa voi viettää myös MegaZonessa tai Oasiksessa. Pelivastaavan tehtävänä on lähinnä valita ajankohta, lähettää kutsu listoille ja hoitaa paikalle muutamia pelejä. Omasta pelivarastosta on pestissä toki hyötyä, mutta se ei missään nimessä ole edellytys.”

Nettivastaava

”Onko netti ja varsinkin nettisivujen tekeminen hallussa? Haluatko päästä kehittämään ja ylläpitämään oikeaa nettisivua, jolla on merkitystä kääntäjäopiskelijan arjessa? Kaikki tämä ja vielä enemmän sekä vähemmän on mahdollista Translan nettivastaavana. Translan verkkosivut uudistuivat äskettäin, ja etenkin sivuston kautta tehtävää viestintää olisi hyvä kehittää. Paineita ei ole, sillä edeltävä nettivastaava ei ole tehnyt mitään – rimaa voi vain nykyisestä nostaa.”

Puheenjohtaja

”Translan puheenjohtajalla on vastuullista tehtävää. Niistä tärkeimmät ovat kutsua kokoukset kasaan, sumplia kokouksien ajankohdat, ja huolehtia, että kokoukset sujuvat jouhevasti. Puheenjohtajalla kuluu eniten aikaa siihen, että hän patistaa hallituslaisia vastaamaan kokoussumpleihin. Jos haluat puheenjohtajaksi, sinun täytyy osata delegoida (eli suomeksi nakittaa). Myös kantava ääni on eduksi, mutta ei pakollinen. Puheenjohtajan hommassa tutustut hyvin erilaisiin translalaisiin, niin vanhempiin kuin uusiin. Hauska homma, näyttää myös hyvältä cv:ssä.”

Rahastonhoitaja

”Haluatko vastuullisen ja arvostetun pestin, josta on paljon hyötyä työelämässä? Oletko joskus avannut Excel-tiedoston? Sinun ei tarvitse tietää entuudestaan mitään kirjanpidosta – edellinenkään rahis ei tiennyt. Pestiin on kattavat ohjeet, edeltäjä neuvoo tilanteessa kuin tilanteessa ja Tamy järjestää rahiksille omia koulutuksia. Rahiksena pidät kirjaa Translan tuloista ja menoista, maksat Translan laskuja ja ylläpidät jäsenrekisteriä – rahiksella on siis erinomainen kokonaiskuva kaikesta ainejärjestön toiminnasta. Ota yllättävän hauska ja antoisa pesti rohkeasti vastaan!”

Tapahtumavastaava

”Bileet, kahvitunnit, ekskursiot, saunaillat… Tapahtumavastaavana vastuullasi on Translan tapahtumien ideointi, organisointi ja niistä tiedottaminen. Hallituksen ja toisen tapahtumavastaavan kanssa pääset vapaasti ideoimaan sitsejä, toteuttamaan yhdessä suunniteltuja retkiä sekä tutustumaan uusiin translalaisiin. Hallituksen hauskin pesti opettaa tärkeitä organisointi-, yhteistyö- ja delegointitaitoja ja samalla takaa sinulle paikan kaikkiin parhaisiin bileisiin.”

Tiedotusvastaava

”Tiedotusvastaava kontrolloi liikennettä Translan sähköpostilistoille. Hänen tärkeimmät tehtävänsä on lähettää tietoa eteenpäin opiskelijoille muilta sähköpostilistoilta ja mahdollisilta tahoilta, jotka haluavat ottaa yhteyttä translalaisiin. Hänen täytyy osata löytää sähköpostistaan “Lähetä edelleen” -painike. Lisäksi olisi hyvä, jos hän osaisi kirjoittaa: pyynnöstä välitän. Jos oikein villille päälle sattuu, niin on mahdollista kirjoittaa myös: välitän pyynnöstä. Hurjalle päälle sattuessaan, hän voi myös kirjoittaa: tässä tiedoksi tai äänestäkää! Tiedotusvastaavalla täytyy olla myös tarkka silmä. Hänen täytyy osata sanoa, onko Translalle tullut oikeasti yhteydenotto vieraan maan prinssiltä tai Translan ulkomailla kuolleen sukulaisen asianajajalta, ja saammeko täten oikeasti ihan ketusti massia. Tiedotusvastaavan tärkein tehtävä on siis huolehtia, että tieto kulkee translalaisille.”

Translankarin päätoimittaja

”Lentävätkö sormesi näppäimistöllä idean iskiessä? Tykkäätkö kirjoittaa, kuvata tai hioa toisten tekstejä? Jos vastaat edes yhteen kysymyksistä – tai vaikka kaikkiin – kyllä, niin Translankarin päätoimittajuus voi olla pestisi! Päätoimittajana tehtäviisi kuuluu ideoida ja toteuttaa Translankarin julkaisut, rekrytoida kirjoittajia sekä pitää langat käsissä. Translan verkkosivuilla oleva julkaisualusta on helppokäyttöinen, joten julkaisu onnistuu ilman erillisiä taitoja!”

Translinkki-käännöspalvelun käännöskoordinaattori

”Kiinnostaako oman alan työkokemus oikeiden käännöstoimeksiantojen parissa? Käännöskoordinaattorina välität asiakkaiden toimeksiantotiedustelut käännöspalvelun kääntäjille ja kyselet tarvittaessa lisätietoja käännösprojekteista. Tehtävänäsi on siis toimia linkkinä asiakkaan ja kääntäjän välillä. Koordinaattoreita voi mielellään olla kaksi – pyydä siis kaverisikin mukaan! Tässä pestissä opit takuulla paljon työelämässä kullanarvoisia asioita!”

Tutorvastaava

”Oliko fuksisyksy ihan jäätävää kuraa? Tule tekemään asiat paremmin! Vai oliko välillä jopa hauskaa? Tule silti! Translan tutorvastaavana pääset työstämään fuksiopas Kielaria ja suunnittelemaan fuksitapahtumia uusien opiskelijoiden iloksi. Tutorvastaavan tehtävä ei juuri eroa rivituutorista, paitsi että pääset pompottamaan tuutoreita eikun siis delegoimaan ikävämpiä nakkeja eikun siis koordinoimaan tuutorointia. Yksin tehtävästä ei tarvitse suoriutua, sillä työparinasi sinulla on Lexican tutorvastaava.”

Ulkosuhdevastaava

”Ulkosuhdevastaava huolehtii Translan suhteista muihin ainejärjestöihin Tampereella ja myös muualla Suomessa, etenkin muihin kääntäjäopiskelijoiden ainejärjestöihin. Ulkosuhdevastaavan tehtäviin kuuluvat erilaiset yhteydenotot, tapahtumien koordinointi ja mahdolliset edustustilaisuudet. Vastaava pääsee luomaan paitsi yhdistystenvälisiä, myös henkilösuhteita eri aloilta ja paikkakunnilta tulevien opiskelijoiden kanssa.”

 

Laura-Kaisa Maijala, Risto Jouttijärvi, Petri Jones, Roni Karlsson, Niko Koski, Noora Leinonen & Max Lange