Nuija puhuu

Tämänkertaisessa Translankarissa on teemana kaikenkarvaiset ja -kokoiset eläimet. Tästä herää tietysti kysymys, että minkälainen eläin se Transla sitten oikein onkaan. Noh, Translahan on ainakin iskulauseensa perusteella pieni ja pörröinen (plus epäkorrekti, mutta ei siitä sen enempää). Transla on myös sosiaalinen eläin. Vuosittain Translan veri vetää SKÄLläilemään eli viettämään aikaa kera Turun, Helsingin, Joensuun ja Vaasan.

Transeläimen yhteistyökyky ei ylety pelkästään noiden vieraiden eläinten seuraan, vaan yhdessä toimitaan myös täällä Tampereella. Yksikön sisäinen toiminta on lisääntynyt ja tänä vuonna avoimissa ovissa oli ensimmäistä kertaa esillä pelkästään yksikkö, ei ainejärjestöt. Lisäksi osissa fuksitapahtumista on pyritty ja pyritään myös jatkossa ottamaan mukaan kaikki KKK:laiset (kaikenkarvaiset kää/kir/kietieteilijät). Sitten on vielä sydänystävämme Lexica. Transeläin ja Lexeläin, yhdessä Transica (tuttavallisemmin Tsica), ovat syventäneet yhteistyötään. Kahvitunnit toteutetaan sulassa sovussa, kuten myös lautapelailutkin. Tuutorointi on ollut meillä jo pari vuotta yhteistä ja näillä linjoilla jatketaan. Voidaan siis sanoa, että Transeläin on laumasielu. Se tykkää olla porukassa ja tehdä yhdessä.

Transeläin ei saa kuitenkaan hukkua liian syvälle yhteiskivaan. Yhteistyö muiden eläinten kanssa on hienoa ja hauskaa, mutta Transeläin tietää silti velvollisuutensa. Synkkiä uhkia hiipii ja vaanii Transeläimen ympärillä pyrkien saalistamaan sen. Monelta suunnalta on tullut ilmi, että kääntäjäopintoja harkitaan siirrettävän maisterivaiheeseen. Kyllä Transeläin tietää, että pelkästään maisteriopinnoilla ei synny kunnon kääntäjää eikä tulkkia. Tärkeää on siis pitää lauman puolta ja taata mahdollisimman laadukas ja laaja opetus kaikille Transeläimen siipien suojaan hakeutuville (kyllä, Transeläin on pörröinen ja sillä on siivet). Rahoitusuudistuksista päätettäessä on Transeläimen myös karjuttava. Koulutusalamme on opetusintensiivinen, mikä on otettava huomioon rahoituksesta päätettäessä. Opettajamme eivät voi opettaa ja arvostella käännöksiämme ja tehdä tutkimustyötä samalla tahdilla kuin joku, joka käy vetämässä yhden massaluennon viikossa ja arvioi lopuksi ainoastaan tenttitulokset. Pieni pörröinen eläimemme pyrkii tässä asiassa näyttämään kyntensä, jotta käännösopiskelijat saisivat edelleen laadukasta opetusta. Ehkä vain tyhmä hakee v**** opiskelemaan kääntämistä, mutta Transeläin on kaikkien näiden puolella, olivat yhteistyökuviot minkälaisia tahansa.

Risto Jouttijärvi
Translan puheenjohtaja