SKÄL 2013 - Lost in TREnslation

Mistä hyvät SKÄL-päivät on tehty? Eri puolilla Suomea opiskelevista käännöstieteilijöistä, luennoista, verkostoitumisesta, vuosikokouksesta, sitseistä, saunomisesta, lyhyistä unista ja hämäristä yön tunneista? Kyllä, niistä on mainiot SKÄL-päivät tehty. Jaa niin mikä SKÄL? Suomen kääntäjäopiskelijoiden liitto tietty.

Tänä vuonna kunnian SKÄL-päivien järjestämisestä sai ainejärjestömme Transla. Mikäli joku lukijoistamme ei ole aiemmin kuullut SKÄL-päivistä, niin kyseessä on Suomen kääntäjäopiskelijoiden liiton vuosittainen kokoontuminen, joka tuo yhteen käännöstieteen opiskelijoita Tampereelta, Helsingistä, Turusta, Joensuusta ja Vaasasta. Tarkoituksena on toimia verkostoitumisväylänä sekä edistää eri yliopistojen kääntäjäainejärjestöjen yhteistyötä ja yhteydenpitoa. Ohjelmaan kuuluu myös luentoja ja keskusteluja käännöstieteen koulutuksesta ja käännösalan tilanteesta.

Valmistelut lupsakkaa, mutta myös asiapitoista, viikonloppua varten aloitettiin hyvissä ajoin, ja perjantaina 22.3. Tampereella oli kaikki valmiina skällääjiä varten. Facebook-ryhmän nimeenkin oli ovelasti ujutettu mainos Tampereesta; olimme Lost in TREnslation. Perjantain ohjelma koostui vieraspaikkakuntalaisten majoittumisen lisäksi vuosikokouksesta ja saunomisesta Sorin saunalla sekä tutustumisesta Tampereen vauhdikkaaseen yöelämään.

Lauantai alkoi aamiaisella yhdeksän aikaan, ja korviin kantautuneiden kommenttien perusteella aamuyön tunteina majapaikkaan kömpineiden skällääjien herääminen sujui hieman tavallista aamu-unisemmin. Aamu- ja iltapäivän ohjelmassa oli luentoja sekä yhteinen lounas päätalon Juvenes-ravintolassa. Aamupäivän aikana luennoitsijoina kuultiin pohjoissaamen opettaja Ellen Pautamoa sekä asiatekstikääntäjä Mirka Lahtea. Lounaan jälkeen luennoilla pureuduttiin ajankohtaiseen ja viime aikoina paljon julkisuutta saaneeseen av-kääntämiseen, sillä ääneen pääsivät hiljattain Tampereella tohtoriksi av-kääntämisen saralta väitellyt Tiina Tuominen ja av-kääntäjä Anna-Maija Ihander.

Lauantai-illan kohokohtana olivat SKÄL-sitsit, jotka järjestettiin Koivistonkylän Aktia-laulutalolla. Noin 50 sitsaajaa pääsi toastien, Translan monitoimimiehen Sampo Savolaisen ja entisen puheenjohtajan Tanja Wingerterin, johdolla nauttimaan hyvästä ruoasta ja juomasta sekä tietysti loistavasta seurasta. Kolmen ruokalajin illallisen aikana oli hyvä tilaisuus tutustua vieruskavereihin sekä lörpötellä niitä näitä. Ruokailun ohella ohjelmaan kuului iloista laulua, ja kuultiinpa myös sääntörikkomusten punishmentteina loisteliasta ja hienoisen kaksimielistä runonlausuntaa. Eikä tohdi unohtaa ainejärjestöjen mahtavia esityksiä, perinteistä "Tuo minulle..." -leikkiä eikä vilkasta haalarimerkkikauppaakaan. Mitä pidemmälle ilta eteni, sitä värikkäämmäksi ja railakkaammaksi meno muuttui: lauluja ties kuinka monella kielellä, snapseja tuolilla seisten ja pöydän alla kykkien, naurunpyrskähdyksiä, vielä vähän lisää lauluja sekä alati kohoavaa äänenvoimakkuutta. "Ken ompi fuksi" -laulu soi päässä korvamatona vielä kolme päivää sitsien jälkeenkin muistuttaen mukavasta illasta. Allekirjoittaneen täytynee myös opetella tulevia sitsejä varten syömään huomattavasti nopeammin, jottei ruoka ehdi jäähtyä lautasella (vaikka se onkin kuulemani mukaan hyvien sitsien merkki) eikä kahvi kupissa (vaikka kylmän kahvin juominen kuulemma muka kaunistaakin). Hyvän ruoan ja juoman sekä mukavan yhdessäolon jälkeen oli aika suunnata jatkoilleSenssin vilkkuvalojen välkkeeseen.

Sunnuntaiaamu valkeni nopeammin kuin skällääjät osasivat odottaakaan, ja aamupalan jälkeen pitkän matkan vierailijoiden oli aika kääntää nenät kohti kotikaupunkejaan. Ennen kotiinlähtöä osa ehti suunnitella jo osallistumistaan seuraavan vuoden SKÄL-päiville, ja miksei olisi, sillä sen verran hauska ja nauruntäyteinen viikonloppu oli. Vuoden 2014 SKÄL-päivien isäntänä ja emäntänä toimii Joensuu.

Sunnuntaina oli myös aika esittää kiitokset sekä järjestäjille että kaikille skällääjille ja sitsaajille. Sitsien osalta suuren erityiskiitoksen ansaitsee myös vallan mainio keittiömestarimme Toni Virtanen!

Riikka Nieminen