HOPS, eli Apua, mitä mä teen?!

Lyhenteen HOPS taakse piiloutuu fuksivuodesta monelle tuttu termi Henkilökohtainen OPintoSuunnitelma. Tiivistettynä kyseessä on opiskelijan, eli Sinun, suunnitelma siitä, mitä aiot yliopistossa tehdä. Jokaisella yliopiston koulutusohjelmalla on oma opetussuunnitelmansa, joka määrittelee mitä kursseja opiskelijan tulee käydä ja mitä yksikkö tarjoaa. Muun muassa kandiohjelmien OPSit löytyvät täältä: ENGLANTI, SAKSA, VENÄJÄ, RUOTSI, RANSKA ja Movikon (Monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisteriohjelmain) OPS täältä: MAISTERIT.

Koska kurssien valitseminen ja opintojen suunnittelu on etenkin opintojen alussa todella hankalaa, tarjotaan siihen tukea heti ensimmäisestä vuodesta alkaen. Uudistettu HOPS ohjeistaa opiskelijoita koko yliopistouran läpi, ja HOPS-opettajan puoleen kannattaa kääntyä muutoinkin kuin pelkästään äärimmäisessä hädässä. Eli jos kysyttävää tulee, niin lähetä ohjaajalle sähköpostia tai piipahda tämän juttusilla! 

1. vuoden syksy:

Tuuletuksia! Sait opiskelupaikan ja aloitat opinnot innosta (tai krapulasta) puhkuen. Ensimmäisen syksyn aikana käytävissä tapaamisissa saat perusinfot opintojen rakenteesta, sivuaineista ja muusta opiskeluun liittyvästä. Tuutorit neuvovat sinua ensimmäisen vuoden kurssivalinnoista ja näiltä kannattaakin kysyä kaikesta opintoihin liittyvästä.

Kysy itseltäsi: Kuka mä oon? Mistä mä tuun?

 

1. vuoden kevät:

Okei, okei, homma toimii. Tiedät suunnilleen, miten kurssi-ilmoittautuminen menee, missä ruokalassa on parhaat sapuskat ja milloin on seuraava lomaviikko. Olet ehkä jo valinnut moduulisi (Welcome to the Dark Side) tai vasta mietit valintaasi, ja ensimmäiset käännöskurssitkin on jo takana. Kevään HOPS-tapaamisessa tarkistatte ohjaajan kanssa, että noppia kertyy Kelan vaatima määrä, ja käytte läpi myös tulevan syksyn kurssivalintoja sekä mahdollisia sivuaineita.

Kysy itseltäsi: Mitä mä teen täällä? Kääntäjä vai vääntäjä? Kannattaako vaihto ja milloin?

 

3. vuoden syksy:

Kandipaniikki! Kaksi vuotta hujahti ohi, mutta osaat jo suhtautua opiskeluun liittyviin rutiineihin rennosti ja huolettomasti. Saatat jopa salaa naureskella fuksien paniikille ja ihmetykselle. Kandiohjaajan kanssa käytävässä HOPSissa puhutte kandin aiheen valitsemisesta ja tarkistatte, puuttuuko sulta vielä jotain kursseja tutkinnosta.

Kysy itseltäsi: Saanko mä tän ajoissa valmiiksi?

 

3. vuoden kevät:

Ohi on (ainakin melkein)! Taputa itseäsi selkään, sillä kandi on jo (lähes) valmis. Nyt voit taas hengähtää vähän ja odotella kevään ensimmäisiä lämpimiä päiviä. Kevään HOPS-tapaamisessa tarkistatte, että sulla on varmasti kaikki kandiksi valmistumiseen tarvittavat kurssin kasassa, ja puhutte samalla syksyllä alkavista maisteriopinnoista. Ohjaaja auttaa sinua suunnistamaan maisterikurssien syventävissä vesissä ja neuvoo, mitä kursseja kannattaa ottaa heti alkuun ja mitä muita opintoja kannattaa ottaa.

Kysy itseltäsi: Tulkkaus, Kauno&av vai erikoisalat? Vaiko tekninen viestintä?

 

5. vuoden syksy:

Gradupaniikki! Miten niin pitäisi olla jo valmistumassa – enhän mä ole vielä ehtinyt tehdä puoliakaan siitä, mitä opiskeluaikana piti tehdä? Graduohjaajan kanssa HOPS-keskusteluissa käydään läpi tähänastiset opinnot ja erikoisalaan liittyvät kurssit. Keskustelua myös itse gradun aikataulusta sekä mahdollisesta työharjoittelusta.

Kysy itseltäsi: Iso G, mihin tää elämä menee? (jou)

 

5. vuoden kevät:

Katselet yhä useammin yliopiston ikkunasta häämöttävää kaukaisuutta ja mietit tulevaa. Gradu on joko työn alla tai viimeistelyvaiheessa, ja kurssejakin on enää jäljellä muutama hassu. HOPS-tapaamisessa tarkistatte vielä viimeisen kerran, että valmistuminen ei jää roikkumaan puuttuvasta kurssisuorituksesta. Keskustelette myös jatkosta. Mitä yliopiston jälkeen? Voiko valmistumisen jälkeen vielä opiskella? Mistä niitä oman alan töitä löytää?

Kysy itseltäsi: Kuka mä oon? Mihin mä meen? Mikä musta tulee isona?

 

Tarinan opetus: sano HOPS, älä ”hups”.